Aankomende premasterstudenten

Welkom bij de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam!

Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie om goed voorbereid te kunnen starten met je studie. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan contact met ons op via contact@vu.nl.

Wij kijken uit naar je komst en wensen je alvast veel plezier en succes met je studie!


Algemene informatie

We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt over hoe het studeren aan de VU eruitziet tijdens deze coronacrisis. Voor de meest actuele informatie en antwoorden op veel gestelde vragen over het coronavirus en de Vrije Universiteit Amsterdam kijk je op vu.nl/coronavirus.

Onderwijs het eerste semester
Ondanks dat de coronacrisis alles op zijn kop zet, weten we een ding zeker: het onderwijs op de VU gaat door. Je kunt van de VU Amsterdam hoogwaardig onderwijs blijven verwachten waaraan je volledig kunt deelnemen. Het onderwijs wordt in hybride vorm aangeboden: online en, waar mogelijk en toegestaan, op de campus. Het doel van hybride onderwijs is om te profiteren van de beste eigenschappen van zowel face-to-face als online leren. Ook als het onderwijs op de campus langzaam op gang komt en je nog niet in staat bent om naar de VU Amsterdam te komen, worden er alternatieve online mogelijkheden geboden.

Afronden van je inschrijving voor 31 augustus 2020 
Zorg ervoor dat je uiterlijk op 31 augustus 2020 volledig ingeschreven staat voor je opleiding. Je kunt via het Statusoverzicht in VUnet snel zien aan welke eisen of verplichtingen je nog moet voldoen voor een volledige inschrijving. Het is dit jaar extra belangrijk om je inschrijving tijdig te voltooien (dat betekent dat je je collegegeld betaald hebt hiervoor of een machtiging hebt afgegeven). Alleen dan kun je ingetekend worden voor de vakken en krijg je toegang tot Canvas waar het online onderwijs plaatsvindt.

Je inschrijving is altijd pas definitief als in Studielink in het blokje ‘mijn opleidingen’ de status ‘ingeschreven’ staat. Als je in Studielink of VUnet iets doet voor je aanmelding en inschrijving, is het de volgende dag zichtbaar in het statusoverzicht. Op de genoemde deadline wordt streng toegezien, dus regel dit op tijd en houd je mailboxen (je VU en je privé e-mail) goed in de gaten, want via e-mail ontvang je belangrijke berichten rondom de status van je inschrijving.

Als je inschrijving definitief is, ontvang je binnen twee tot vier weken een Bewijs van Inschrijving.

Waar vind je het statusoverzicht van je inschrijving?
  1. Log in op VUnet.
  2. Ga via ‘Aanmelding Afronden’ naar de betreffende opleiding.
  3. Klik onder ‘Status’ op ‘Check status’.
  4. Je kunt per vereiste zien of er nog een actie van jou wordt verwacht.

Vragen?
Heb je vragen over je inschrijving? Stel ze aan de Studentenbalie

Studentenbalie
Op veel vragen rondom je studie vind je de antwoorden op VUnet. Voor complexe zaken die je niet via VUnet kunt afhandelen, kun je terecht bij de Studentenbalie.

Studieadviseurs
Voor vragen of advies bij persoonlijke omstandigheden die je hinderen bij het studeren, bij studievertraging en voor vragen over studievaardigheden of keuzes binnen je studie kun je terecht bij je studieadviseur.

Kijk op VUnet voor meer informatie over Studieadviseurs.

Studeren met een functiebeperking
Een functiebeperking, zoals een chronische ziekte, dyslexie of een psychische beperking, hoeft een succesvolle studie niet in de weg te staan. Als je op grond van je beperking hulp nodig hebt bij je studie, dan kun je bij verschillende personen terecht. In de eerste plaats bij de studieadviseurs.

Als je last hebt van problemen als faalangst, studiestress of (af)studeerproblemen, dan kun je ook terecht bij een van de VU-studentenpsychologen. Meer informatie over studeren met een functiebeperking vind je op VUnet.

Premaster studenten van de faculteit der Geesteswetenschappen hoeven zichzelf niet in te tekenen voor vakken, dit doet het onderwijsbureau. Je wordt in augustus ingeschreven voor de vakken van het eerste semester, rond december word je ingeschreven voor de vakken van het tweede semester. Je kunt pas ingetekend worden voor vakken als je de inschrijving voor je studie hebt voltooid! Dat betekent dat je je collegegeld hebt betaald of hiervoor een machtiging hebt afgegeven.

Als je bent ingeschreven voor een vak, dan ben je automatisch ook aangemeld voor de eerste tentamengelegenheid van dat vak. Moet je een schriftelijk hertentamen doen, dan moet je je daar zelf voor inschrijven. Inschrijven is mogelijk tot 14 dagen voor het hertentamen en gaat via VUnet.

Afronding binnen 1 jaar
Als premasterstudent moet je programma vóór 1 september succesvol zijn afgerond. Lukt dit niet? Dan kun je niet verder gaan met je studie: je kunt niet doorstromen naar de master maar er ook niet voor kiezen het programma over te doen.

VUnet-ID en VUnet
Het VUnet-ID is jouw gebruikersnaam met wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot allerlei digitale services zoals VUnet en Canvas.

VUnet is een belangrijke bron van informatie tijdens je studie. Via dit studentenportaal vind je relevante informatie zoals je e-mail, je persoonlijke rooster, cijfers voor tentamens, belangrijke mededelingen en je kunt via VUnet intekenen voor vakken. Verder tref je op de homepage van VUnet VU-nieuws en ander nieuws uit de universitaire wereld aan. Inloggen doe je met je VUnet-ID, dat je inmiddels hebt ontvangen. Als je je VUnet-ID kwijt bent, dan kun je terecht bij de Studentenbalie. Houd je collegekaart of legitimatie bij de hand.

VU e-mail
Elke student krijgt een persoonlijk VU e-mailadres, dat als volgt is opgebouwd: studentnummer@student.vu.nl. Je kunt e-mails lezen en versturen door met je VUnet-ID in te loggen op VUnet. De VU verstuurt e-mail die te maken heeft met je studie altijd naar je VU-mail. Als je geen belangrijke informatie wilt missen over je opleiding, is het belangrijk om je mail goed in de gaten te houden. Wil je niet elke keer opnieuw inloggen? Laat je VU-mail dan automatisch forwarden naar je persoonlijke mailadres.

Canvas
Canvas is de digitale leeromgeving van de VU. Voor ieder vak is er in Canvas een cursus aangemaakt, waar je automatisch toegang toe hebt als je ingetekend bent voor dat vak. Vanwege de coronacrisis vindt een groot deel van het onderwijs online plaats, dit gaat via Canvas. Op Canvas vind je de studiehandleiding van het vak en voorbeelden van tentamenvragen, houdt de docent je op de hoogte van de voortgang en zal je soms opdrachten moeten inleveren.

Studiegids en Rooster
In de studiegids vind je informatie over de inhoud van je vakken, toetsvormen en welke literatuur je nodig hebt. Ook vind je hier de Onderwijs-en examenregelingen van jouw opleiding. Het rooster van de vakken van je opleiding is te vinden op rooster.vu.nl.

Handige app
Op de VU Student-app vind je een link naar het rooster, de studiegids, je VU e-mail en allerlei andere handige shortcuts. Download alvast de app voor iPhone of Android.

Boeken
In de vakomschrijvingen in de Studiegids vind je deliteratuur die je nodig hebt voor de eerste vakken van het jaar. Meer informatie over de overige benodigde literatuur ontvang je tijdens het eerste college van het betreffende vak en in Canvas. Je kunt alle benodigde literatuur online aanschaffen in de VU Boekhandel.

Je toekomst begint vandaag!

Studeren is meer dan studeren voor je passie, op jezelf wonen of je voorbereiden op een specifieke baan. Het gaat ook om jezelf te leren kennen en om te onderzoeken wat je wilt en waar je goed in bent. De faculteit Geesteswetenschappen ondersteunt je bij je voorbereiding op de volgende stap in je loopbaan. Het Career Services-team biedt loopbaanworkshops, individuele coaching, ontmoetingen met organisaties en een vacaturebord om je stage of baan te vinden.

Trainingen
In onze workshops behandelen we alle belangrijke onderwerpen om jou op weg te helpen in je loopbaan:

  • Verken wat voor loopbaan of werk je graag zou willen hebben
  • Krijg inzicht in het sollicitatieproces
  • Ondervind hoe je succesvol kunt zijn in een uitdagende arbeidsmarkt
  • Leer jezelf beter presenteren - live of op papier/digitaal
  • Ontwikkel je sollicitatievaardigheden
  • En nog veel meer. 

Ook organiseren we career meet-ups met experts uit het werkveld om je kennis te laten maken met deskundige onderwerpen als Mental vitality, Coderen, Personal branding of Je stage of baan succesvol beginnen.

Persoonlijk loopbaanadvies en coaching
Liever een individuele sessie? Maak dan een afspraak met een van de loopbaancoaches voor loopbaanbegeleiding. Je kunt vragen stellen als: "Waar ben ik goed in?" 'Welke baan past bij mij?' 'Wat is mijn volgende stap?'. We geven ook feedback op je LinkedIn-profiel of motivatiebrief. Je kunt ook met ons je sollicitatiegesprek oefenen. Dit kan je net dat beetje extra geven voor een succesvolle sollicitatie. Voor een snelle cv-review kun je het wekelijkse cv-spreekuur bezoeken.

Online carrièreplatform
Het Humanities Career Platform is de plek waar je alle informatie en activiteiten kunt vinden over werk en loopbaan. Je kunt er stage- en werkmogelijkheden ontdekken, nuttige informatie vinden en je inschrijven voor de workshops, evenementen en individuele coaching.

Get started!
Grijp deze kans om een soepele overgang van student naar professional te maken. Ontwikkel tijdens het studeren wie jij bent in je werk en waar jij goed in bent. Ontwikkel je zelfvertrouwen en bouw een netwerk op. Bezoek het Humanities Career Platform en benut Career Services tijdens je studie.

Contactgegevens
E-mail: careerservices.humanities@vu.nl
Telefoon: 020- 5983067

Naast je studie kun je lid worden van een studievereniging of genieten van de culturele, sportieve en sociale activiteiten die de VU biedt. Meer informatie vind je op de pagina Naast je studie.

Jouw mening telt
Wil jij meepraten en meebeslissen over zaken die het onderwijs aangaan? Dan is de medezeggenschap echt iets voor jou. Meer informatie vind je op de pagina Studentenmedezeggenschap.

Je opleiding organiseert een online introductie waar je meer leert over je opleiding. Dit vindt plaats op donderdag 27 augustus, vanaf 14:30. Het is belangrijk dat je erbij bent, dus houd deze dag vrij. Je krijgt belangrijke informatie over je studie, en het studeren aan de VU, maar ook leer je je medestudenten kennen.

De introductie vindt plaats via Canvas. Op de Canvassite van jouw opleiding vind je het exacte programma van je introductie, maar ook andere belangrijke informatie over je opleiding. 

Mogelijk organiseert je opleiding ook op andere momenten introductiebijeenkomsten. Hierover word je tijdig geïnformeerd. Je ontvangt de uitnodiging voor deze Canvassite rond 21 augustus. Zorg ervoor dat je deze uitnodiging accepteert, zodat je niets mist! Je hebt een VUnetID nodig om in te kunnen loggen. Heb je deze nog niet? Zorg dan dat je de aanmelding voor je studie zo snel mogelijk afrondt. Veel online bijeenkomsten in Canvas vinden plaats via Zoom. Bekijk de handleiding voor meer informatie over de installatie en werking van Zoom.