Minder overheidssteun en meer private financiering beïnvloedde de visie van Nederlandse en Belgische kunstenaars

20-05-2021

Disruptive Attitudes

A.M. Bartholomew

prof.dr. K. Kwastek, dr. S. Lütticken

Faculteit der Geesteswetenschappen

Kunst, cultuur en geschiedenis

Promotie

Sinds het midden van de jaren tachtig hebben de verminderde overheidssteun voor kunstenaars, een toename van de invloed van particuliere financiers in kunstinstellingen en een toename van de zichtbaarheid van de curator de manier waarop kunst openbaar wordt gemaakt drastisch veranderd. Deze nieuwe omstandigheden vroegen om nieuwe strategieën. De ontwrichtende houding van kunstenaars zo divers als Guillaume Bijl, Barbara Bloom, Ulises Carrión, Fortuyn / O'Brien, Jef Geys, General Idea, Gerald Van Der Kaap, Barbara Kruger en Wim T.Schippers, vallen op in wezenlijke, maar toch onder onderzochte tentoonstellingen uit deze tijd. Volgens het promotieonderzoek van Angela Bartholomew reageerden deze kunstenaars op deze nieuwe ontwikkeling, en als zodanig vormen de tentoonstellingen waarvoor ze werken maakten een essentiële context. De spanning tussen kunstenaars en instellingen van het midden van de jaren tachtig heeft de revolutionaire artistieke ontwikkelingen verre van een halt toegeroepen, maar lijkt nieuwe strategieën voor disruptie naar voren te schuiven.

Kunstenaars nemen het heft in handen
Kijkend naar cruciale tentoonstellingen van midden tot eind jaren tachtig in Vlaanderen en Nederland, duikt dit onderzoek in strategieën die door kunstenaars zijn bedacht om controle te krijgen over de manier waarop hun werk werd veranderd door institutionele instellingen. Hoewel het doorbreken van kunst uit de systemen die eraan (financiële en culturele) waarde verleenden grotendeels onhoudbaar bleek, leek het innemen van een ideologisch standpunt binnen haar instellingen even oneerlijk. Kunstenaars omarmden subversieve strategieën voor het maken van tentoonstellingen en keken naar nieuwe technologieën om door de sociale en politieke realiteit van het moment te navigeren.

Het gaat ook in op een maatschappelijke discussie over het cruciale belang van een door de overheid gesteund cultuurbeleid dat kunstenaars ruimschoots ondersteunt bij het verkennen van kritische en vernieuwende projecten. Bartholomew: “Mijn bevindingen bevestigen dat het midden van de jaren tachtig een overgangsmoment was in Nederland en Vlaanderen - in termen van kritische betrokkenheid, institutionele omstandigheden en cultureel beleid - en daarom cruciaal is voor degenen die de veranderende structuren willen begrijpen waarin kunst en kunstenaars opereren momenteel. "

Kritische artistieke praktijk wordt vaak over het hoofd gezien
Deze herlezing van de jaren tachtig stelt dat de kritische artistieke praktijk in Nederland en Vlaanderen springlevend was, maar tot nu toe vaak over het hoofd werd gezien door wetenschappers. Kunstenaars die substantiële bijdragen hebben geleverd aan het decennium, zijn in dit proefschrift opnieuw geëvalueerd met historische afstand, nu drie decennia zijn verstreken. Bovendien is deze studie, in haar betwisting van de termen waarmee kritiek en de implicaties ervan worden gedefinieerd, relevant voor geografische regio's tot ver buiten de Lage Landen door aan te tonen dat kritiek kan worden gevonden op plaatsen die nog steeds niet worden erkend door kunsthistorici.

Meer informatie over het proefschrift

Livestream: https://www.youtube.com/channel/UCnN8TaVYe83472ewz9CH9HA