Onderzoeker journalistiek Martijn Kleppe in actualiteitencollege 'Icoon van een crisis'

Donderdag 17 september van 12.45 tot 13.30 in zaal 6A33 van het VU-hoofdgebouw. Gratis entree.

17-09-2015 | 12:52

Het is het beeld dat het nieuws van 2 september beheerste en twee weken later ons beeld van de vluchtelingencrisis nog steeds bepaalt. De foto van Aylan Kurdi (3) aan de Turkse kust zorgt er volgens diverse media voor dat Europa anders naar de crisis is gaan kijken. Om enkele kranten te citeren: “Deze foto moet Europa veranderen” (Volkskrant) en “Het hele verhaal van het vluchtelingendrama in één verschrikkelijke foto” (NRC).

Hoe komt het dat bepaalde foto’s ineens beeldbepalend worden voor een gebeurtenis of ontwikkeling? Waarom zien we bij crises nu en in het verleden en bij andere historische gebeurtenissen steeds weer dezelfde foto’s opduiken in media en bijvoorbeeld geschiedenisboeken? Deze en andere vragen probeert Martijn Kleppe te beantwoorden in het actualiteitencollege 'Icoon van een crisis'.

Mis het niet! Kom donderdag 17 september om 12.45 naar zaal 6A33 van het VU-hoofdgebouw. Het college duurt tot 13.30 uur en iedereen is welkom (gratis entree). Het actualiteitencollege is onderdeel van Why Humanities Matter, de nieuwe campagne van de faculteit.

Poster Icoon van een crisis
Loopbaan Martijn Kleppe
Martijn Kleppe werkt als onderzoeker aan de faculteit der Geesteswetenschappen op de afdeling Journalistiek en doet onder andere onderzoek naar de visualisatie van het dagelijkse nieuws en onze geschiedenis. Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam is hij in 2013 gepromoveerd op de vraag waarom we vaak dezelfde historische afbeeldingen zien bij belangrijk nieuws of maatschappelijke processen, en welke rol iconische foto’s spelen in ons visuele collectieve geheugen. Op basis van zijn onderzoek naar icoonfoto’s heeft hij ook een game ontwikkeld die je kan spelen op www.mijnicoonfotos.nl. Voor NRC Handelsblad schrijft hij regelmatig over persfotografie en afgelopen seizoen was hij vaste wekelijkse gast in het VPRO televisieprogramma ‘Fotostudio de Jong’. Meer weten? Bekijk zijn eigen website of volg Martijn Kleppe op twitter.