George Harinck deed Amerikaanse reis van Abraham Kuyper over

VU-hoogleraar in IKON-programmaserie Varia Americana

21-04-2016 | 16:44

Historicus George Harinck reist in de IKON documentaireserie 'Varia Americana' in het spoor van Abraham Kuyper door de Verenigde Staten van 1898. Harinck maakt dezelfde reis, belicht Kuypers indrukken en vraagt zich af hoe diens beeld van de Verenigde Staten zich verhoudt met het land anno 2016. Maandag 9 mei is in het hoofdgebouw van de Vrij Universiteit Amsterdam de preview en de presentatie van het gelijknamige boek. Pers is van harte welkom.

Kuyper bezocht de VS in 1898 en bewonderde het om zijn burgerlijke vrijheden en om de publieke rol van religie, twee zaken die volgens hem nauw met elkaar samenhingen. Maar onderweg stuitte hij ook op de macht van de dollar in de politiek, de oppervlakkigheid van de godsdienst en de spanning tussen blanken en zwarten. Kuyper bereisde de Oostkust, bezocht de president in het Witte Huis en bezocht de Nederlands-Amerikaanse kolonies in Michigan en Iowa.

Boot - Varia Americana

Vorige serie groot succes
Na het grote succes van de IKON-documentaireserie 'Om de oude wereldzee', vorig jaar waarin George Harinck, hoogleraar Geschiedenis van het neocalvinisme en directeur van het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme aan de VU, de reis van Abraham Kuyper uit1905 opnieuw maakte, is de Amerikareis het vervolg. 'Om de oude wereldzee' was een reis op zoek naar de spiritualiteit rond de Middellandse Zee waar hij de verhouding tussen het christendom en de islam onderzocht. Thema's die Kuyper tijdens zijn reis zag, zoals de angst voor fanatisme, zijn nog uiterst actueel in Nederland. 

Boekpresentatie en preview Varia Americana
Maandag 9 mei wordt vanaf 14.15 uur aan de VU het boek 'Varia Americana. In het spoor van Abraham Kuyper door de Verenigde Staten' van George Harinck gepresenteerd. Met lezingen en sneak previews van de IKON documentaireserie die vanaf 11 mei vier woensdagavonden wordt uitgezonden op NPO2 om 20.30 uur. Deze documentaire is gemaakt door Hans Hermans en Martin Maat van ICU Documentaries.