Keynote Libby Robin bij opening Environmental Humanities Center nu online

Vrijdag 4 november 2016 van 15.30-17.30 uur met keynote door Libby Robin (Australian National University)

06-10-2016 | 14:57

De keynote van Libby Robin staat nu online! Bekijk de video hieronder of ga naar de website van het Environmental Humanities Center van de VU

Denk je aan vervuiling of klimaatverandering, dan besef je niet meteen dat de Geesteswetenschappen relevant voor deze problemen zijn. De vraag hoe wij omgaan met onze natuurlijke omgeving is niet alleen een kwestie van stijgende CO2 waarden, maar juist ook van verbeelding: onze culturele manieren van verbeelding van de relaties tussen mens en omgeving hebben een directe invloed op onze interactie met onze planeet. Geesteswetenschappers hebben de gereedschappen om verstrengelingen tussen natuur en cultuur te ontwarren in het heden en verleden.

Environmental Humanities Center (EHC)

Geschiedenis helpt ons te begrijpen hoe de Hollanders omgingen met overstromingen tijdens de Renaissance. Literaire teksten bieden alternatieve verbeeldingen van onze interactie met de natuur. Opzienbarende kunstwerken en speculatief design openen op hun beurt alternatieve wegen om de toekomst van onze planeet voor te stellen. En filosofie kan ons helpen de grenzen tussen mens en dier te heroverwegen. Het nieuwe Environmental Humanities Center (EHC) aan de VU gaat studenten, wetenschappers en het algemene publiek samen brengen om uitwisseling van ideeën en inzichten tot stand te brengen. De hedendaagse milieucrisis vereist namelijk een interdisciplinaire aanpak en het EHC stimuleert dan ook communicatie tussen de sociale, geestes- en natuurwetenschappen. Het EHC is onderdeel van CLUE+, het onderzoeksinstituut voor Cultuur, Geschiedenis en Erfgoed aan de VU.

Environmental Humanities in de praktijk

In het komende academische jaar organiseert het EHC een serie events die een interdisciplinaire uitwisseling tot doel hebben over onderwerpen als klimaatverandering, duurzaamheid, landschapsbeheer en de relatie tussen mensen en niet-menselijke dieren.
De openings keynote ’Environmental Humanities in Practice’ wordt gegeven door Libby Robin (Australian National University) op vrijdag 4 november 2016. Zij zal spreken over de wijze waarop Environmental Humanities samenwerkingen tot stand kan brengen tussen universiteiten en hun netwerken en hoe vergroening en verbinding van wetenschappers en het grote publiek kan plaatsvinden. Geïllustreerd door een praktische oefening die reflecteert op ‘global change’.

Launch en opening keynote lezing door Libby Robin (Australian National University)
Iedereen is welkom op deze inspirerende gebeurtenis waar de aftrap van het EHC zal plaatsvinden. Voor meer informatie over de events en (gratis) registratie voor de opening, lezing van Libby Robin en onze nieuwsbrief, bezoek onze website:  http://environmentalhumanitiescenter.com
Datum: Vrijdag 4 November 2016
Tijd: 15.30-17.30 uur (aansluitend borrel)