VU-hoogleraar Bas ter Haar Romeny organiseert tentoonstelling over kleding en diversiteit in het Midden-Oosten

Van Kaftan tot Keppeltje – te zien in het Textile Research Centre (TRC) in Leiden

21-04-2017 | 13:51

Vanaf maandag 3 april tot en met donderdag 29 juni 217 is de nieuwe tentoonstelling 'Van Kaftan Tot Keppeltje – kleding en diversiteit in het Midden-Oosten' te bezichtigen in het Textile Research Centre (TRC) in Leiden. De tentoonstelling is onderdeel van het Fitting In / Standing Out project van VU-hoogleraar Bas ter Haar Romeny (Oud Mediterrane en Midden-Oosten Geschiedenis) gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). 

Wanneer we denken aan het Midden-Oosten, zien we al snel beelden voor ons van bebaarde mannen en gesluierde vrouwen. Maar dit deel van de wereld, zo dichtbij Europa, is veel diverser dan we vaak denken. Door reportages over de Arabische Lente en de verschrikkelijke oorlogen in Syrië en Irak heeft het Westen kennis gemaakt met religieuze en etnische groepen, zoals de kopten en de Koerden. Er zijn echter nog veel meer bevolkingsgroepen zoals deze, die ook niet gedefinieerd worden door landsgrenzen.

De tentoonstelling laat de rijke kledingtradities zien van enkele van deze groepen en geeft daarmee ook inzicht in de fascinerende en soms dramatische geschiedenis van het Midden-Oosten. Naast de kopten en de Koerden, worden de bedoeïenen, Palestijnen, druzen, orthodoxe joden, samaritanen en zoroastriërs belicht. De tentoonstelling toont en bespreekt hun vaak kleurrijke kledingtradities, ook in relatie tot meer 'reguliere' kleding uit het Midden-Oosten.

De tentoonstelling is te zien van maandag 3 april tot/met donderdag 29 juni, maandag t/m donderdag, van 10.00 - 16.00 uur. Toegang is gratis. Ga voor meer informatie naar de TRC website.

NWO klein  VU_klein

Bron: http://www.trc-leiden.nl/