VU-hoogleraar Karel Davids krijgt 81 duizend euro van KNAW Fonds Staatsman Thorbecke 2017

21-04-2017 | 15:57

Het Fonds Staatsman Thorbecke heeft aan VU-hoogleraar Karel Davids (Economische en sociale Geschiedenis) een financiering van ruim 81 duizend euro toegekend voor een internationaal onderzoek naar senaten (Eerste kamers) in kleine democratieën. Het KNAW Fonds Staatsman Thorbecke stelt drie gevestigde wetenschappers in staat om een postdoc aan te stellen voor een onderzoeksproject dat raakt aan het gedachtegoed van de voormalige staatsman.

Karel_DavidsDavids zal met een klein onderzoeksteam nagaan welke relaties er zijn tussen de aanwezigheid van een Senaat, de omvang van een land, de context waarin de Senaat werd gevormd en hervormd in moderne Westerse staten, en welke rol een Senaat kan spelen in gevestigde democratieën. Hoewel Thorbecke geen groot voorstander was van de Eerste Kamer die in 1815 in Nederland werd geïntroduceerd, zag hij deze toch als een onderdeel van een nieuwe, meer democratische constructie met een constitutionele monarch. Hij was ervan overtuigd dat vooral kleinere, meer kwetsbare staten een stabiel politiek systeem nodig hadden. Of de geschiedenis hem wat dat betreft in het gelijk stelt, is een van de onderzoeksvragen van het team van hoogleraar Davids.

Het team bestaat uit dr. Nikolaj Bijleveld (Rijksuniversiteit Groningen), Colin Grittner (University of British Columbia in Canada), dr. Ruan O'Donell (Universiteit Limerick in Ierland) en universitair docent Wybren Verstegen.

Meer informatie vindt u op de KNAW website.