VU-onderzoeker Tineke Rooijakkers wint Erasmus Dissertatieprijs 2017

De Erasmus Dissertatieprijs bestaat uit een bedrag van € 3.000 en een oorkonde

21-04-2017 | 14:16

TinekeRooijakkers

VU-onderzoeker Tineke Rooijakkers heeft de Erasmus Dissertatieprijs 2017 van de Stichting Praemium Erasmianum gekregen voor haar promotieonderzoek "Dress Norms and Markers: A Comparative Study of Coptic Identity and Dress in the Past and Present". Haar onderzoek fungeerde als pilotstudie voor het NWO-gefinancierde project Fitting in/Standing out: Comparing Majority and Minority Dress Codes among Egyptian Muslims and Christians, waarin ze momenteel is aangesteld als postdoc.

Rooijakkers is gespecialiseerd in de sociale rol van kleding, met name in relatie tot identiteit, in zowel het heden als het verleden. Ze behaalde haar Research Master in Archeologie in 2008 (cum laude). In haar scriptie keek ze al voorbij disciplinaire grenzen met haar onderzoek naar de ontwikkeling van de tuniek in Egypte van de faraonische tot en met de Bijzantijnse periode. Gedurende haar studies werkte ze ook in het Textile Research Centre in Leiden, voornamelijk met de collectie hedendaagse kleding uit het Midden-Oosten, en heeft ze bijgedragen aan de totstandkoming van meerdere tentoonstellingen.

Haar promotie project aan de Universiteit Leiden (Religiewetenschappen) combineerde haar interesse in de moderne kleding met haar specialisatie in archeologisch textielen. Voor dit onderzoek heeft ze textielen bestudeerd in verscheidene musea in Europa, Groot-Britannië en de VS, en heeft ze antropologisch veldwerk verricht in Egypte, Nederland en de VS. Ze heeft haar dissertatie verdedigd aan de Vrije Universiteit Amsterdam (cum laude). In september 2017 begint ze aan een nieuw project aan de University College London (Anthropologie, Material Culture) met een Rubicon subsidie.

Uitreiking 1 mei 2017

Sinds 1988 verleent de Stichting Praemium Erasmianum jaarlijks dissertatieprijzen. Maximaal vijf prijzen worden toegekend aan jonge onderzoekers in de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen die een proefschrift van bijzonder hoge kwaliteit hebben verdedigd aan een Nederlandse universiteit. Aan de betreffende faculteiten wordt gevraagd kandidaten te nomineren. De Dissertatieprijzen 2017 zullen worden uitgereikt op donderdag 11 mei 2017 om 16.00 uur en is open voor publiek. U kunt zich aanmelden via de KNAW.