VU-docent Ivo Blom medecurator van Alma-Tadema tentoonstelling in het Fries Museum

De tentoonstelling is t/m 7 februari 2017 te zien in Leeuwarden

02-02-2017 | 16:32

Ivo Blom, universitair docent Kunst en Cultuur en gespecialiseerd in Film is vanwege zijn kennis van filmproducties betrokken bij de populaire tentoonstelling over de negentiende-eeuwse schilder Alma-Tadema in het Fries Museum (Leeuwarden). Sinds de opening op 1 oktober 2016 heeft de tentoonstelling getiteld 'Alma-Tadema: Klassieke Verleiding' massa's bezoekers getrokken. Het museum verwacht dit weekend de 150 duizendste bezoeker. In het najaar publiceerde Advalvas een interview met Blom, waarin onder andere duidelijk wordt dat veel filmmakers door Alma-Tadema waren geïnspireerd en dat films zoals Gladiator (Ridley Scott 2000) zonder Tadema niet hadden bestaan. Lees hier het volledige interview.

Bijdrage van Blom in boek Alma-Tadema: At Home in Antiquity
Het boek Alma-Tadema: At Home in Antiquity onder redactie van Peter Trippi en Elizabeth Prettejohn, is tevens zeer succesvol. Blom schreef het artikel getiteld 'Het tweede leven van Alma-Tadema'. Het stuk gaat over de doorwerking van Tadema in de film, zoals in vroege Franse en Italiaanse films, de klassieke Hollywoodfilm en blockbusters als Gladiator. De Londense krant Evening Standard riep het boek uit tot een van de beste kunstboeken van 2016. Het Fries Museum heeft inmiddels zo'n zevenduizend exemplaren verkocht en de Nederlandse paperback-editie is zelfs twee keer herdrukt (alleen nog verkrijgbaar in het museum).

Nieuwe samenwerking Ivo Blom en Fries Museum
Ivo Blom is dit jaar opnieuw betrokken bij een tentoonstelling van het Fries Museum. Dit keer over Mata Hari en vanaf 14 oktober in Leeuwarden te zien. Met studenten van zijn master Comparative Arts and Media Studies onderzoekt hij in februari en maart tentoonstellingen van de Nieuwe Kerk (Monroe) en Hermitage (1917).

Ga voor meer informatie over de tentoonstellingen naar de website van het Fries Museum.