Promovendus Lonneke Geerlings uitgenodigd voor gastlezing aan Vanderbilt University

Promovendus Lonneke Geerlings (Geschiedenis) is uitgenodigd om een lezing te geven aan Vanderbilt University.

16-08-2017 | 16:38

Op dinsdag 3 oktober 2017 geeft Geerlings een gastlezing  getiteld ‘Anne Frank's Teacher, Langston Hughes's Dutch Bonbon Bar: The Travels of Rosey E. Pool through the Deep South, 1959-1960’ aan deze gerenommeerde universiteit in Nashville, Tennessee.

Rosey E. Pool
Geerlings schrijft haar dissertatie over de Nederlands-Joodse vertaalster Rosey E. Pool (1905-1971), een voormalig docent van Anne Frank. Door haar uitgebreide kennis van Afro-Amerikaanse literatuur noemde de bekende dichter Langston Hughes haar een “Dutch bonbon bar” – wit van buiten, zwart van binnen. In 1959 en 1960 ging Rosey Pool op tournee door de Verenigde Staten langs diverse zwarte colleges en universiteiten. In lezingen vergeleek ze regelmatig anti-Joodse maatregelen uit WOII met de Amerikaanse rassensegregatie.

Rondreis door VS
De gastlezing van Geerlings is onderdeel van een ruim 10 weken durende reis door het oosten van de Verenigde Staten. Geerlings zal spreken op congressen in Washington en Chicago, archiefonderzoek doen in New York, Boston, Washington, Chicago en Wilmette, Illinois, en reizen door Louisiana, Mississippi, Tennessee, Alabama, North en South Carolina en Georgia. De reis wordt mede mogelijk gemaakt door beurzen van de Stichting Catharina Halkes Fonds, de European Association for American Studies (EAAS), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Vrije Universiteit Amsterdam. De reis zal te volgen zijn op haar blog over Rosey Pool.