Oud VU-docent Ena Jansen krijgt eredoctoraat van de Noordwest Universiteit in Zuid-Afrika

Vanwege haar uitmuntende bijdrage om de stem van het Afrikaans in de Lage Landen te zijn.

31-10-2017 | 12:46

Op 20 oktober 2017 is een eredoctoraat toegekend aan oud VU-docent Ena Jansen door de Universiteit Noordwes in Potchefstroom, Zuid-Afrika. Naast haar baan als universitair docent aan de VU (2001-2016) was zij vanaf 2002 tot haar emeritaat in september 2016 bijzonder hoogleraar Zuid-Afrikaanse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Volgens hoogleraar Wannie Carstens (2e van rechts op foto onder) ontvangt Ena het eredoctoraat vanwege haar uitstaande bijdrage om de stem van het Afrikaans in de Lage Landen te zijn, haar bijdrage om de status van het Afrikaans als vak in Amsterdam te doen herleven, en haar bijzonder activistische rol om het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam als een bate voor Afrikaans en Zuid-Afrika te behouden en uit te bouwen.

Eredoctoraat_EnaJansen_Groot

Foto (van links naar rechts): Prof. Rantse Letsosa, Prof. Refilwe Phaswana-Mafuya, Ena Jansen (midden), prof. Wannie Carstens en Prof. De la Rey van der Walt