Rubicon-beurs voor Lieke van Deinsen

Lieke is verbonden aan de onderzoeksgroep van VU-hoogleraar Inger Leemans

12-04-2018 | 16:14

Lieke van Deinsen gaat 24 maanden bij de afdeling kunstwetenschappen van de KU Leuven aan de slag om onderzoek te doen naar de beeldvorming van vrouwelijke geleerden in de vroegmoderne tijd. Haar project – Een vrouwelijk gezicht voor geleerdheid – beoogt inzichtelijk te maken hoe vrouwelijke schrijfsters en intellectuelen hun auteursportretten gebruikten als wapen in de strijd om autoriteit en erkenning in het – door mannen gedomineerde – literaire en intellectuele veld. Juist in hun, vaak zorgvuldig geconstrueerde, publieke gezicht kwam, zo stelt Van Deinsen, de spanning tussen hun vrouwelijkheid en hun (conflicterende) rol als geleerden onvermijdelijk samen in één beeld.

Van Deinsen, nu werkzaam in het Rijksmuseum, sluit zich aan bij de onderzoeksgroep van VU-hoogleraar Inger Leemans. Eerder, in 2010-2011, werkte Van Deinsen als onderzoek stagiaire voor Leemans in het kader van Worm en donder. Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1700-1800: De Republiek. Samen deden zij onder andere verkennend onderzoek naar de visuele beeldvorming van schrijvende vrouwen in de achttiende eeuw. Tijdens deze stage werden zo de fundamenten voor het huidige Rubiconvoorstel gelegd. Met de Rubicon-beurs krijgen talentvolle pasgepromoveerde onderzoekers de kans om ervaring op te doen bij een vooraanstaand buitenlandse instelling. In de regel hebben ze een Nederlandse universiteit als thuisbasis.

Over Lieke van Diensen
Lieke van Deinsen (1987) studeerde Nederlandse Taal & Cultuur en Letterkunde & Literatuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In mei 2017 verdedigde ze aan diezelfde universiteit haar proefschrift over literaire canonvorming van de vroegmoderne tijd. Eerder was zij als eerste Johan Huizinga Fellow voor Geschiedenis verbonden aan het Rijksmuseum en als Elsevier Fellow aan het Scaliger Institute in Leiden. De VU was echter nooit ver weg. Tijdens haar researchmaster volgde ze vakken bij de afdeling Geschiedenis en liep ze stage bij hoogleraar Inger Leemans. Samen met dr. Ton van Strien is zij de oprichter en hoofdredacteur van www.schrijverskabinet.nl.