VU-archeologen openen landschapspark in Italië

Na 25 jaar van noest onderzoek, hebben archeologen van de Faculteit Geesteswetenschappen op 8 april j.l. hun opgravingen in het Zuid-Italiaanse Apulië officieel en feestelijk geopend voor het publiek.

16-04-2018 | 12:14

Bijna tweeduizend bezoekers waren daarbij aanwezig, waaronder  veel hoogwaardigheidsbekleders. Het evenement trok dan ook veel media-aandacht, van zowel de regionale als de landelijke pers. De opgravingen zijn opgenomen in een archeologisch landschapspark met de naam Muro Tenente, Parco dei Messapi. Dit park is ontworpen door VU archeologen Gert-Jan Burgers en Matteo Merlino, samen met de Italiaanse architect Francesco Baratti. Het is aangelegd met subsidies (totaal €900.000) van de Europese Unie, het Italiaanse Ministerie van Cultuur (MIBACT) en de Regionale Staten van Apulië. Het park is onderdeel van een omvangrijk programma van valorisatie, citizen science en co-creatie, waarmee de VU-archeologen, samen met hun studenten, dit gebied op de kaart hebben gezet als een living lab voor erfgoedinitiatieven.

Hieronder een impressie van het park en de opening.