Prinses Laurentien schrijft laatste fragment van handgeschreven Max Havelaar VU lockdown-editie

Multatuli-liefhebbers schrijven Max Havelaar met de hand over

03-09-2020 | 10:13

Prinses Laurentien heeft het laatste fragment uit Multatuli’s Max Havelaar - waarin de auteur een verzoek doet aan koning Willem III - met de hand overgeschreven. Met dit laatste deel is de handgeschreven VU lockdown-editie van de roman voltooid, waaraan tientallen Multatuli-liefhebbers hebben meegewerkt. Het schrijfproject is een initiatief van VU-hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Jacqueline Bel in samenwerking met conservator handschriften Willemien van Dijk van de Universiteitsbibliotheek van de VU. De speciale editie van Max Havelaar wordt in de tweede helft van november officieel gepresenteerd.

Lockdown-editie
In het jubileumjaar van de schrijver Multatuli startte de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) een landelijk project voor een nieuwe, experimentele uitgave van zijn roman Max Havelaar: een handgeschreven lockdown-editie waaraan iedereen kon meedoen. VU-hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Jacqueline Bel: “Om uit te drukken hoezeer de ideeën van Multatuli (pseudoniem van schrijver Eduard Douwes Dekker) over rechtvaardigheid en menselijkheid inmiddels onderdeel zijn van de Nederlandse identiteit, hebben wij iedereen uitgenodigd om letterlijk medeschrijver te worden van dit grensverleggende boek. Door zelf delen met de hand over te schrijven ervaart iedereen hoe indringend een tekst kan zijn.”

170 deelnemers
200903 Prinses Laurentien TEXTNaast Prinses Laurentien schreven bekende Nederlanders zoals Job Cohen, Elsbeth Etty, Maxim Februari, Arnon Grunberg, Mohammed Benzakour, Freek de Jonge, Adriaan van Dis, Dieuwertje Blok en Winnie Sorgdrager ook mee, evenals vele andere (oud-)politici, journalisten, presentatoren en wetenschappers. In totaal hebben 170 deelnemers delen van Max Havelaar met de hand overgeschreven. Prinses Laurentien over het laatste fragment in de roman: "Het is een bijzondere passage om een maatschappelijk probleem aan te kaarten, wat hem oorspronkelijk niet in dank is afgenomen, maar later natuurlijk wel. Ook in een tijd als vandaag is het belangrijk om maatschappelijke vraagstukken aan te kaarten, want dan kun je ze oplossen."

Publicatie Max Havelaar Lockdown-editie
De Max Havelaar lockdown-editie wordt opgenomen in de collectie van de Universiteitsbibliotheek van de VU en komt digitaal beschikbaar voor alle geïnteresseerden. Het project bestaat verder uit een installatie van filmpjes die de medeschrijvers kunnen maken van hun schrijfarbeid, en een bundel waarin deelnemers beschrijven wat hun band is met de ‘Max Havelaar’.

Bekijk hier de video met Prinses Laurentien bij het overschrijven van het laatste fragment van Max Havelaar.