Pantser van Germaanse krijger nagemaakt met videogame-technologie

Digitale reconstructies als onderzoeksinstrument voor het gedrag van archeologische kostuums.

20-04-2021 | 10:59

Hoe werd een maliënkolder gedragen? Passen er andere kledingstukken onder dit beschermende pak? En is het geschikt om met verschillende soorten wapens te gebruiken? Martijn Wijnhoven (VU) deed samen met Aleksei Moskvin en Mariia Moskvina (Saint Petersburg State University of Industrial Technologies and Design) onderzoek naar game-applicaties als middel om archeologische artefacten te bestuderen. Om de mogelijkheden hiervan te illustreren, hebben de onderzoekers de uitrusting van een Germaanse krijger uit de 2e-4e eeuw na Christus nagemaakt in virtual reality. 

Virtual reality opent nieuwe wegen voor het reconstrueren, conserveren en tentoonstellen van kleding en textiel. Zeker voor artefacten uit archeologische context, die onvolledig, beschadigd of kwetsbaar kunnen zijn. Ondanks de mogelijkheden van computertechnologie, is het potentieel ervan slechts oppervlakkig onderzocht. Het onderzoek van Moskvin, Moskvina en Wijnhoven laat zien welke mogelijkheden het gebruik van technologie ontworpen voor de video game-industrie biedt.

Germaanse krijger in virtual reality
“Het gebruik van dergelijke gaming software is al gemeen goed in de mode-industrie. Hier wordt kleding eerst digitaal ontworpen en aan tests blootgesteld alvorens met productie te starten”, vertelt Wijnhoven. “Wij zien veel potentie voor deze methode om een beter begrip van het verleden te krijgen.”

Om dit aan te tonen, gebruikten de onderzoekers de wapenuitrusting van een Germaanse krijger. Deze uitrusting bestaat uit een broek, een tuniek, schoenen, een maliënkolder, een onderpantser en een riem. Curatoren van het Deens Nationaal Museum lieten Wijnhoven het pantser op een paspop doen om te zien hoe het echt eruitzag tijdens het dragen. Met behulp van technologie die is ontwikkeld voor de videogame-industrie, werden alle 19.123 ringen van de kolder nagemaakt, en het gedrag van de individuele ringetjes in de maliënkolder in een model vastgelegd. Daarna hebben de onderzoekers een digitale versie van deze mannequin gemaakt.

“Vervolgens hebben we gekeken naar de mate van accuraatheid van onze reconstructie. Toen bleek dat deze erg hoog was, hebben we in virtual reality de uitrusting aan allerlei testen onderworpen om ze onafhankelijk en in samenhang te kunnen bestuderen”, vertelt Wijnhoven. Zo konden de onderzoekers zien hoe het pantser eruitziet, zit en functioneert bij een volledig geklede krijger in de strijd.

Een beter begrip van het verleden
Aan de hand van het model bleek dat de riem het dragen van de maliënkolder veel comfortabeler maakte. Het zorgde ervoor dat het gewicht gelijker werd verdeeld en dat de beschermende kleding niet verschoof. Daarnaast bleek het pantser ruim genoeg om er dikke onderkleding onder te dragen, en bleek het zeer veelzijdig: het kostuum kan met verschillende wapens worden gebruikt en in verschillende rollen op het slagveld.

Wat dit voorbeeld laat zien, is dat het analyseren van archeologische artefacten in virtual reality ons begrip van deze objecten kan verrijken. In het recente verleden was experimentele archeologie het enige middel om te onderzoeken hoe artefacten zich daadwerkelijk zouden gedragen bij gebruik. Virtual reality biedt nu een aanvullende methode. Dit opent nieuwe en opwindende mogelijkheden om het verleden te begrijpen.