dr. A.M. VerbruggeDeze pagina is verplaatst. U wordt doorgestuurd.

+31 20 59 86686
11a-80
a.m.verbrugge@vu.nl
faculteit der geesteswetenschappen ( filosofie )
Filosofie van Cultuur en Bestuur

Ad Verbrugge doceert Sociale- en Culturele Filosofie en Filosofie van de Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Daarnaast is hij medeoprichter en voorzitter van de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON). In 2015 is hij gestart met Centrum Èthos, een centrum aan de VU voor onderwijs, onderzoek en debat over grote maatschappelijke veranderingen. Kernthema van Èthos is de dynamiek van cultuur in de moderne wereld: Wat is cultuur en hoe verhoudt zij zich tot markten, instituties en de politiek? Centrum Èthos biedt ruimte aan onderzoekers om deze thematiek te verdiepen en te onderwijzen. De leden van Èthos werken vooral vanuit de traditie van de continentale filosofie.  

Bij het grote publiek is Verbrugge bekend geworden met zijn cultuur filosofische boek Tijd van Onbehagen (2004), de Tegenlicht-uitzending Bevangen in Vrijheid (2004) en zijn optreden bij Zomergasten (2006). Sinds 2012 presenteert hij samen met Clairy Polak Het Filosofisch Kwintet van Human. In 2013 verscheen zijn nieuwste boek Staat van verwarring. Samen met Jelle Baardewijk stelde hij in 2014 een bundel samen over de noodzaak van herzieningen in het academisch onderwijs: Waartoe is de universiteit op aarde?

Ad Verbrugge in de media:

· Ad Valvas, 11 december 2015, Kamer spreekt met docenten en studenten over Engels

· Nieuwsuur, 1 juli 2015, De kloof tussen Griekenland en Europa

· NRC, 27 juni 2015, Het groot manifest der Nederlandse taal

· De Telegraaf, 27 juni 2015, Verzet tegen verengelsing

· NRC, 30 april 2014, Eigen emoties eerst in wereld zonder lijf

Onderwijs:

Ad Verbrugge is coördinator van de twee jarige master opleiding Filosofie van Cultuur en Bestuur. Hij doceert in deze opleiding de volgende vakken:

· Globalisaring en Cultuur

· Filosofisch Actueel Gesprek

In het kader van de Bachelor Filosofie doceert hij het volgende vak:

· Sociale en Culturele Filosofie

In het kader van de master Filosofie doceert hij het volgende vak:

· Social Philosophy