Studievereniging Merlijn

img_logo_Merlijn VSGVU Merlijn is de studievereniging Geschiedenis van de Vrije Universiteit. Naast de vele feesten, activiteiten en borrels wordt er ook veel aandacht geschonken aan studie-inhoudelijke activiteiten. Denk aan filmavonden, buitenlandse reizen en lezingen. Hoe jij jouw studietijd ook wilt invullen, bij Merlijn kan je zeker terecht! Als je meer uit je studie wilt halen en studiegenoten tot vrienden wilt maken, sluit je dan aan!

Onze geschiedenis

De Vereniging voor Studenten in de Geschiedenis aan de Vrije Universiteit werd in 1957 opgericht door een groep gereformeerde studenten. De VSGVU was in de eerste instantie een brave corporale vereniging, maar begon zich eind jaren zestig in te zetten voor verbetering van het onderwijs. In 1970 werd dit tijdens een werkweek in Callantsoog bezegeld door de VSGVU te vernoemen naar de tovenaar een raadgever Merlijn. In de jaren zeventig radicaliseerde het ┬┤linkse┬┤ Merlijn en kreeg het als reactie daarop te maken met de tegenbeweging Archimedes, die na enkele jaren weer opging in Merlijn.

Merlijn voert sindsdien een politiek neutrale koers en streeft naar het karakter van een gezellige en laagdrempelige studievereniging die leden nergens toe verplicht. Daarnaast proberen wij de belangen van de geschiedenisstudenten te behartigen binnen de opleiding en universiteit.

Gezelligheid

Op de VU beschikt Merlijn over een eigen sociale ruimte (12A-17) waar de studenten elkaar kunnen treffen. Naast het feit dat je hier even op adem kunt komen van de colleges met een bakje koffie of thee, organiseert wij borrels en filmavonden. Buiten activiteiten op de VU organiseert Merlijn ook feesten, zoals het jaarlijkse gala en de letterenfeesten, een voetbaltoernooi en een liftwedstrijd. Het hoogtepunt van het jaar is de buitenlandse reis. Zo zijn we bijvoorbeeld naar Boedapest, Istanbul, Rome, Krakow, Madrid en Berlijn gegaan.


Studievereniging Merlijn

Studenten en onderwijs

Merlijn zet zich ook in voor de opleiding Geschiedenis aan de VU. We proberen een positieve bijdrage te leveren door problemen aan te kaarten tijdens onze algemene ledenvergaderingen. Daarnaast helpen wij met het eerstejaarsmentoraat en voorlichtingsactiviteiten. Een belangrijke service die Merlijn verleent is de boekverkoop. Als lid krijg je tot vijftien procent korting op je studieboeken. In de eerste periode vindt de verkoop in Merlijnkamer plaats en de andere perioden via onze website.

Aanmelden en contact

Wil je lid worden of heb je vragen?

  • Kom langs op de Merlijnkamer (12A-17);
  • Mail naar merlijn.let@vu.nl;
  • Volg Merlijn op Facebook;
  • Of bezoek onze website.