De Vrije Schrijver

Bas Heijne

Bas HeijneBas Heijne is met ingang van 1 mei 2017 de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij zal met colleges, columns, lezingen en verhalen zijn persoonlijke reflecties op onder andere het thema Science for Sustainability geven. Heijne’s aanstelling duurt een jaar.

Bas Heijne: ‘Ik verwacht veel van mijn jaar als Vrije Schrijver aan de VU. Dit is een tijd waarin heel veel op het spel staat; vertrouwde noties en ideeën over wie we zijn voldoen niet langer of zijn heftig omstreden. Ik kijk ernaar uit met de studenten van de VU het gesprek aan te gaan, te verkennen en te ontdekken. Mijn vorm als schrijver is het essay, het op een persoonlijke manier verkennen van je relatie met de wereld om je heen – en dat zal ook het uitgangspunt zijn van mijn Vrije Schrijverschap. Gezien wat er in de wereld gebeurt, belooft het een meer dan boeiend jaar te worden.’

De aanstelling van de Vrije Schrijver wordt mede mogelijk gemaakt door VUvereniging en Faculteit der Geesteswetenschappen.Als Vrije Schrijver is  Bas Heijne de opvolger van Ernest van der Kwast (2016), Niña Weijers (2015), Joost de Vries (2014), P.F. Thomése (2013), Kristien Hemmerechts (2012), Ronald Giphart (2011), Renate Dorrestein (2010), Christine Otten (2009), Marcel Möring (2008) en Abdelkader Benali (2007). 

Meer informatie over de Vrije Schrijver vind je op de website van de VU.

Foto: Eddo Hartman